top of page
Vyhledat

Závod #1 - tisková zpráva

První závod je minulostí a i přes problémy, se kterými jsme se museli potýkat, soutěž proběhla a tak se pojďme podívat, jak se posádkám dařilo.


Pro úplný začátek je potřeba zařadit omluvu, jelikož nás potkaly technické problémy s časomírou, takže posádky nebyly schopny sledovat živě výsledky a porovnávat se tak s ostatními. Příčinu problému jsme odhalili a do příštího závodu už by vše mělo být v pořádku.


No a nyní už k samotným výsledkům. Celkově se na start postavilo 88 posádek přičemž do cíle se dostalo 34 z nich. S ohledem na těžké podmínky a proti předchozímu ročníku prodlouženou kilometráž lze tento údaj považovat za úspěch.


Tradičně začneme výsledkový přehled kategorií RC1, kde se na cílovou rampu dostavila osmička posádek. Mezi nimi lze pozorný divák spatřit jména, která prostorem rezonovala i v předchozím ročníku. Vítězství po 11 rychlostních zkouškách s celkovým náskokem přes 57 sekund získal Tomáš John před druhým Liborem Tomečkem. Třetím místem doplnil stupně vítězů Dominik Šolc.


Druhou kategorií v našem přehledu je třída RC2 obsazena vozy specifikace R5 respektive Rally 2 podle nové kategorizace. Zde triumfoval s vozem VW Polo GTI R5 David Janek následovaný Radkem Podlasem s vozem Škoda Fabia R5 Evo. Třetím do party na stupních vítězů pak byl David Sovják, který i přes penalizaci 10 s dokázal uhájit třetí místo před Ondrou Adámkem a jejich rozdíl v čase bylo po 104 ostrých kilometrech pouze 0,4 s.





Kategorie RGT, která obecně trpí nezájmem ze strany posádek zaznamenala celkem trojici soutěžících. Bohužel však žádná z posádek nespatřila cílovou rampu.


Další kategorií na seznamu je kategorie RC3, čímž se dostáváme k vozům s poháněnou přední nápravou. V této kategorii se na startovní rampě divákům prezentovala osmička posádek. Přes těžké podmínky se do cíle nakonec dostaly pouze dvě z nich. První místo získal v boji nejen se soupeři ale také s podmínkami Vlastimil Válek před druhým Jaroslavem Pinďákem.



Dle statistik je poměrně oblíbenou kategorií kategorie RC2, kde jsme přijali celkem jedenáct přihlášek do závodu. Mezi přihlášenými šlo opět registrovat zkušené matadory z minulého ročníku, ale také několik nováčků, za které jsme velmi rádi a těší nás vzrůstající zájem o náš skromný projekt. Přes všechny potíže se do cíle nakonec dostala pětice nejlepších v čele s Markem Nesvadbou, který s pohodlným náskokem téměř 4,5 minuty na druhého v pořadí Janem Chudárkem tak ukořistil vítězství v prvním závodu nové sezony. Na třetí místo pak dosáhl Lubomír Malenovský. Sluší se ještě poznamenat, že všichni z trojice nejlepších krotili na tratích JMPR Ford Fiesta osmé generace.


V kategorii RC5 se do závodu přihlásil zkušený pilot z minulého ročníku, Vladimír Skoupil. Ten bohužel ale cíl nespatřil přes technické potíže se svým vozidlem. Nicméně jako jediného účastníka kategorie RC5 je vhodné zmínit.


Jak postupujeme výsledky, narůstá i rok výroby jednotlivých závodních vozidel. Dříve než se však budeme věnovat sdružené kategorii historiků, nesmíme opomenout kategorii WRC. Zde se na start postavilo celkem sedm posádek přičemž spatřit cíl bylo souzeno pouze třem z nich. Nejlépe se s nástrahami tratě vypořádal Victor Trnka s oblíbeným vozem Ford Focus WRC. S téměř minutovou ztrátou na druhém místě dokončil soutěž Jan Gorczyca a trojici přeživších uzavřel Jan Kubeš. Dva výše zmíněni pilotovali stejný vůz jako vítěz, tedy Ford Focus WRC.


Pro letošek, s ohledem na počty účastníků v jednotlivých kategoriích, jsme se rozhodli sloučit všechny kategorie historických vozů do jedné a vyhlašovat ji jako celek. Celkem se v historicích objevilo třináct posádek. Dvě v kategorii B a celkem jedenáct v kategorii A. Na cílové rampě jsme však spatřili pouze tři z nich. Paradoxně všichni tři nejlepší pilotovali historickou Škodu Favorit 136 L. Ať už zkušenosti, nebo snad nižší výkon, který se lépe v těžkých podmínkách, které letos panovaly, krotí přispěly k tomu, že piloti Favoritů porazili konkurenci vybavenou vozy Audi, Porsche, Subaru, které mají násobně vyšší výkon. Ať už je důvod jaký chce, na důležitosti to nic nemění. Na první místo v historicích dosáhl Jakub Šimek, který na druhého Jakuba Hanzelku disponoval náskokem 2,6 s. Škoda Jakubovy penalizace 10 s. Třetím místem se pak může hrdě chlubit Daniel Šimek, který na první dva už ztratil výraznější 4 minuty.


To je z našeho výsledkového souhrnu pro první závod vše. Doufáme, že i přes technické potíže a náročné podmínky jste se bavili a těšíme se na shledanou v druhém závodě, který startuje už příští pátek 11.12.2020.


Tým JMPR

bottom of page