top of page
Vyhledat

Závod #7 - tisková zpráva

Aktualizováno: 19. 3. 2021



Za normálních okolností bychom se v tomto okamžiku všichni těšili na začátek rallyové sezony v podobě tradiční Valašské rally. Vzhledem ke stále přetrvávajícím restrikcím ovšem nelze dopředu nic určit, a o to těžší je pak samotné těšení se na závody rally. Na druhou stranu pandemická situace poskytla dostatek prostoru a vznikly projekty jako je ten náš. Tak se pojďme podívat, jak nám ten druhý ročník dopadl. Nejprve se podíváme do výsledkové listiny sedmého, tedy posledního bodovaného závodu, pak si shrneme celkové výsledky no a na konci se možná dopustím myšlenky, co s tímto projektem dál (ale to si ještě rozmyslím cestou skrz výsledky).


Poslední závod jsme stejně jako v prvním ročníku situovali do metropole kraje zalitého sluncem, do našeho hlavního města Brna. Stejně jako ve všech ostatních závodech jsme přidali na kilometráži a posádky si tak mohly vychutnat něco málo přes 99 ostrých kilometrů. To znamená dostatek prostoru pro zábavu, pokud je výsledek rozhodnutý a na straně druhé dostatečný prostor pro zvrácení výsledku na svou stranu. Celkem tohoto závodu účastnilo padesát jedna posádek a na cílovou rampu dorazilo třicet dva z nich. Souhrn výsledků vezmeme v klasickém pořadí.


První se tak podíváme do třídy RC1 kde se z devíti startujících do cíle dostalo osm. Nejlépe si počínal David Sovják, který si tím pádem odnáší prvenství. Druhý byl Libor Tomeček a stupně vítězů doplnil Dominik Šolc.


Třída RC2, tradičně nejoblíbenější, čítala na startu osmnáct posádek. O tom, že v této třídě panuje velká konkurence svědčí i fakt, že do cíle dorazila jen osmička nejrychlejších. Vítězství vybojoval Radek Podlas před druhým Michalem Lapčíkem a třetím Danielem Rodriguezem.


Ve třídě RC3 do závodu odstartovala pouze trojice posádek, stačilo tedy jen spolehlivě dojet do cíle a na každého čekal slušný bodový příděl. To se všem třem podařilo a v cíli si tak rozdělili body v tomto pořadí, první Jaroslav Pinďák, druhý Jakub Snajdr a třetí Petr Nechuta.


Třída malorážek kategorie R2 a Rally4, oficiálně označovaná jako RC4 na startu čítala sedm posádek a tyto posádky jsme rovněž mohli spatřit i na cílové rampě. Vítězem se stal Alex Soberon před Matějem Fadlerem a Markem Nesvadbou.


Se stále krásnými a atraktivními vozy katerogie WRC se na start postavilo šest posádek přičemž do cíle se dostaly tři z nich. Nejrychlejší byl Petr Žmolík před druhým Štěpánem Paulátem a třetím Josefem Tomečkem.


Sdružená kategorie historiků tentokrát na startu zaregistrovala šestici posádek. Nejrychlejším byl Roman Zbořil s Audi skupiny B následovaný Tomem Vaculíkem s áčkovou Imprezou GC8 a třetí místo získal Martin Zajíc s legendárním áčkovým Favorit 136 L.


Všem zúčastněným gratulujeme k dosaženým výsledkům a nyní se pojďme podívat, jak dopadlo celkové hodnocení poháru.


Nyní pořadí obrátíme a budeme výsledky gradovat až k absolutnímu pořadí. První skupinou je kategorie Production Cup ve které svedli souboj čtyři mušketýři. Nejlépe se s nástrahami poháru vypořádal Matěj Mosler, který se ziskem 60 bodů získal prvenství. S celkovými 54 body skončil druhý Honza Matějak a třetí místo bylo dělené mezi Ladislava Oulehlu a Jiřího Valíka, kteří shodně získali 30 bodů.


Další třídou v klasifikaci jsou Junioři. Zde si prvenství s celkovými 138 body odnáší Marek Nesvadba. Druhý se ziskem rovných 120 bodů skončil Jan Chudárek a se 109 body dosáhl na třetí místo Jaroslav Pinďák.


Mezi historiky si nejlépe počínal Martin Zajíc, kterému se podařilo získat 117 bodů. Druhý v pořadí s 90 body skončil Roman Zbořil a třetí Daniel Šimek získal 86 bodů.


Kategorie WRC, respektive celkové vítězství v této kategorii putuje do Polska k Janu Gorczycovi, který si vyjezdil 129 bodů. Diplom za druhé místo obdrží Josef Tomeček, který si vydobyl celkem 67 bodů a třetí skončil s rovnými 60 body Victor Trnka.


V kategorii RGT jsme zaregistrovali dvě posádky. Tou lepší z nich byla posádka Paulát - Paulát, kteří se ziskem 60 bodů obsadili celkové první místo. Druhé místo s 24 body bere Kryštof Fadler.


No a nyní se dostáváme k moderním vozům třídy RC4. Zde se solidním bodovým ziskem 138 bodů zvítězil Matěj Fadler před druhým Alexem Soberonem, který nasbíral 129 bodů a titul tak zůstává na domácí půdě. Třetí místo se ziskem 117 bodů bere Marek Nesvadba.


Titul ve třídě RC3 vybojoval spolehlivou jízdou Vlasta Válek, který získal 132 bodů. Druhý v pořadí Jaroslav Pinďák své bodové konto zakončil na hodnotě 122 bodů. Třetí v pořadí Jakub Snajdr získal bodů 84.


No a pomalu se blížíme do finále. Na řadě je prestižní třída RC2, kde titul vybojoval Radek Podlas na jehož kontě je 136 bodů. Celkových 122 bodů získal David Janek, což mu vyneslo druhé místo. Nejlepší trojici pak uzavřel Lukáš Černý se 111 body.


Neméně prestižní je třída RC1, kde dominoval Dominik Šolc, který svou velice spolehlivou jízdou dokázal dokončit všechny závody na bodovaném místě a s celkovým ziskem 132 bodů získal titul ve třídě RC1. Druhý Tomáš John získal solidních 114 bodů a třetí v pořadí se 104 body dokončil tuto sezonu Karel Schamberger.


No a nyní nám zbývá to nejprestižnější, absolutní pořadí poháru. Nehynoucí slávu, obdiv dívek a závist hochů, společně s titulem "Mistr JMPR 2021" si odnáší Tomáš John, který dokázal získat 109 bodů. O něco menší slávu ale jistě také velký obdiv získá "Vícemistr JMPR 2021" si odnáší Libor Tomeček, který v absolutním pořadí dokázal nastřádat 94 bodů. Třetí v pořadí, který si rozhodně také zaslouží obdiv a slávu je Jan Gorczyca s bodovým kontem 88 bodů.


Vítězům gratulujeme.


No a nyní na konec se zkusím dopustit nějaké myšlenky, shrnout celé naše počínání a zamyslet se nad tím, co s tímto projektem dělat.

Z čeho máme opravdu radost je ten neutuchající zájem jezdit pohár našeho formátu, kdy rozhodně úrovni nedosahujeme konkurence ani RBR-Cupu ani NRC. Upřímně řečeno, celá tato myšlenka vznikla jen jako výsledek zimní deprese kombinované s lockdownem kvůli pandemii a na začátku by nás ani nenapadlo, že by si celá záležitost zasloužila více než jeden ročník. No a já tu teď hodnotím už ročník druhý. Inu život je plný překvapení a proto ho máme tak rádi. Teď si dáme na pár měsíců pauzu a pak se uvidí. Určitě uvítáme zpětnou vazbu vás účastníku a na základě toho uvidíme, jestli má smysl pokračovat v třetím ročníku a jestli tato myšlenka skrývá nějaký potenciál jak to celé vylepšovat a posouvat dál.


Na závěr mi dovolte za tým JMPR poděkovat za Vaši účast, doufám, že jste se nenudili a že to byla aspoň trochu výzva.


Díky

P. Kučera

Ředitel JMPR



bottom of page